Dört çeşit ukulele tipi bulunuyor. Soprano, Konser, Tenor ve Bariton.
Telleri G,C,E,A (sol,do,mi,la) olarak sıralanır. Bu düzene C-akort düzeni denir. Sesi gitardan bir oktav daha yüksek olarak akort edilir. Örneğin gitardaki G(sol) teli G3 iken ukulelede bu tel G4 şekline çevrilir.
Bir başka kullanılan düzen D (re) akort düzenidir. A,D,F#,B şeklindedir.
Soprano ukulele; geleneksel hawai ukulelesi. Dört çeşit arasında en küçük boyutlara sahip ukulele türüdür. Geleneksel ukulelenin sıcak tonlarını alabileceğiniz yaklaşık 15 perdeli minicik bir enstrüman.
Konser tipi ukuleleler ise en az soprano ukuleler kadar yaygın. Yaklaşık 20 perdeye kadar çıkabiliyor ve sopranoya göre mid range aralığı daha
yüksek tonlar veriyor. Tınlayan ağaç miktarı ve hacim fazla olduğundan sopranoya kıyasla daha dolgun tonlar elde etmek mümkündür. Dört çeşit arasında büyüklük kıyaslamasında soprano ukuleleden hemen sonra gelir. Hacim açısından sopranoya göre daha büyük olduğu için perde aralıkları daha geniş ve çalımı daha rahattır. Geleneksel ukulelenin daha modern versiyonu diyebiliriz.
Tenor Ukulele, concert boyutundan biraz daha büyüktür. Ses ve tını olarak sesi daha geniş hacimli olur. Seyirci karşısında çalanlar genellikle tenor ukuleleyi tercih ederler. Bunun sebebi ise daha zengin bir ses aralığı sunmasıdır. Perde sayısı 15’in üzerindedir. Tenor ukuleleler yaygın olarak G,C,E,A olarak akort edilmekle birlikte, D,G,B,E dizilimini de tercih edenler olmaktadır.
Kısacası, Soprano’dan Bariton’a doğru gittikçe ukulelenin sesi, tel uzunluğu ve gövdenin hacmine bağlı olarak kalınlaşır. Size (sesinize ve el ölçülerinize) uygun olan ukuleleyi bulmak için 4 ukulele türünün sesini dinlemeli ve çalmalısınız.
Ukuleler genel olarak ahşaptan yapılır. Daha çok maun ve koa ağacı tercih edilir. Koa ağacından yapılanların sesi daha parlak, maundan yapılanların ise daha yumuşaktır. Ahşap dışında metalden yapılan ukulelerde bulunur.